VEKOP-2.1.1-15-2016-00014

3D-s radar prototípus kutatás-fejlesztés 

 

 Kedvezményezett neve (Konzorciumi Tag):  Dat-Golf Mérnöki Szolgáltató és Távközlési Kft.

Projekt címe:  Többcélú 3D-s radar prototípus kutatás-fejlesztés kisméretű légi és földi célok felderítésére és azonosítására

Szerződött támogatás összege:  162 802 080 Ft.

Támogatás mértéke:  60,00%

A projekt megvalósításának kezdete: 2017. 09.04

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2019.11.30.

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00014

Konzorcium vezető:  PRO PATRIA ELECTRONICS Mérnöki Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

 

 

Projekt tartalmának bemutatása:

Napjainkban a drónok, kisebb-nagyobb méretű ön- vagy távirányítású repülési közönség nagyobb kihívásokat jelentenek az ország és az Európai Unió biztonságának és stabilitásának szemszögéből, hanem a világ bármely régiójában a stabilitás, a egyensúly és a fejlődés megőrzésének és fejlesztésének nézése is. Ezek az eszközök globális veszélyt jelentenek, lokális célpontok ellen működtetve. Terrorista csoportok vagy deviáns személyek irányítása alatt fegyvert, robbanószert szállíthatnak és aktiválhatnak, tömegrendezvényeken pánik kiváltására alkalmas eszközöket, létfontosságú műszaki és természeti erőforrások megsemmisítését, megrongálására, szennyezésére alkalmas eszközöket, illegális adatgyűjtő berendezéseket stb. hordozható és juttathatnak el szándékozott bevetési helyükre.

Elsőrendű, magas prioritású társadalmi-biztonsági kormányzati feladat ezeknek az eszközöknek a felderítésére, megfontolásának létrehozására és használatára vonatkozó megfelelő ellenőrző, felderítő rendszereket és berendezéseket.

A Pro Patria Electronics Kft. benne a K + F potenciállal, amely megfelelő műszaki szervezéssel, feladat kiosztással és -megvalósítással, saját és partneri, ill. beszállítói eredmény integrációja képes a fenti, nagy társadalmi hasznosságú termék, ill. prototípus megalkotására.

Célunk egy 3D-s radar előállítása, amely (az szükséges szükséges óvoda és az ellenintézkedések végrehajtása) megfelelő távolságból képes az egyre jobban elterjedő és nehezen elérhető drónok detektálására.

 

Az egyre fejlettebb drónok kezelése bárki számára könnyen használható, lehetővé teszi, hogy már elérhető legyen a fel- és leszállító rendszereknek, ezért az illetéktelen kezekben könnyen veszélyeztethető, biztonsági kockázatot jelentenek. Sajnos jelenleg a drónokat nem kötelező felszerelni azonosító rendszerekkel (pl .: IFF) és emellett a jelenlegi radarok sem detektálják és azonosítják őket megfelelő módon. A teherbírásuk viszont már alkalmassá teszi őket arra, hogy akár civil, akár katonai célpont ellen fegyverként alkalmazzák őket terrorista csoportok, vagy deviáns személyek.

A 3D-s radar fejlesztési feladatai a következő szakaszban bonthatóak: rendszerterv elkészítése, specifikációinak elkészítése az egyes részegységek számára, a specifikációk alapján az egyes részegységek fejlesztési feladatainak elvégzése, a hardver részegységek gyártása majd a következõk, a szoftver részegységek esetében a vezeték tesztelése, és az utolsó lépés az elkészült részegységeket össze kell integrálni. Az integráció során felmerült problémák azonosítását és megoldását követően a teljes berendezés tesztelését az ellenőrző mérések elvégzésével végezték.

A kutatás-fejlesztési téma alapján szeretnénk a legjobb megoldást találni, egy polgári felhasználásra fejleszteni, lehetőleg olcsó 3D-seket, kisméretű repülőgépeket detektálni és klasszifikálni képes radar megvalósítani.